המאמרים של מריאור

חרדה בריאותית

חרדה בריאותית

חרדה בריאותית היא פחד קיצוני ממחלות קשות, מסבל, מאובדן היכולת לתפקד כרגיל פחד ממוות והדאגה ליקרים, איך יסתדרו אם ימות, מי יהיה אתם? פחד בריאותי מתבטא גם בפחד מרופאים מבדיקות ומבתי חולים. פחד בריאותי יכול להתפתח לפחדים נוספים כמו אגורפוביה, "מה אם לא ארגיש טוב בקניון"? " מה אם אקבל התקף לב בבית קפה, בנהיגה, בתיאטרון, בבית ועוד".

אדם עם חרדה בריאותית יתקשה להאמין לרופאים הוא יהיה בטוח שיש לו משהו ואפילו משהו מסוכן שהרופאים לא מספרים לו את האמת או שלא מצליחים לגלות מה יש לו. אדם עם פחד בריאותי לא יאמין שהוא בריא גם אם תוצאות הבדיקות תקינות מיד יחשוב שיש טעות במעבדה. כל כאב או חולשה או אפילו פצע קטן יגרום לו לחשוב שיש לו מחלה נוראית. 

חלק מהאנשים החווים חרדה בריאותית בטוחים שיש להם מחלה קשה. חלקם פוחדים ללכת לבדיקות, חלקם יעשו את כל הבדיקות האפשריות וילכו לרופאים שונים ורק כדי להיות בטוחים שהכל תקין אצלם הבעיה היא שיתקשו להאמין שאכן הכל בסדר. המחשבה המנהלת אותם זה שהם בטוח חולים ואם לא עכשיו אז בטוח יהיו חולים בהמשך.. 

אריה (שם בדוי) שחווה חרדה בריאותית, התגורר ממש מול קופת החולים ו"למזלו" מחדר השינה שלו יכול היה לראות את החדר של רופא המשפחה שלו. בכל פעם שהיה אור בחדר של הרופא אריה היה רגוע. 

לעומתו פנינה (שם בדוי) שהייתה נכנסת ללחץ בכל פעם שהיה עליה ללכת לרופא  או לבצע בדיקות דם שגרתיות היא פחדה מבשורות איוב שחלילה תגלה שהיא באמת חולה.

ברוב המקרים אנשים עם חרדה בריאותית יהיו עסוקים במה שלא תקין בגוף שלהם, כל כאב קל, כל דקירה קטנה בחזה, או פצע קטן יגרמו להם לפתח תסריטים על הגרוע ביותר. אנשים אלה יחיו בדריכות מתמדת.  

הרבה פעמים אדם עם חרדה בריאות ודאגה מתמדת ידאג גם לבריאותם של היקרים לו ויכנס לפאניקה בכל פעם שמישהו מהם מתלונן על כאב ראש וחולשה. 

הפחד הגדול של רן (שם בדוי) היה שחלילה הוריו יהיו חולים. כבן יחיד וטיפוס "מרצה" הדאגה להוריו עלתה מפלס בקורונה. מרוב הפחד שאולי ידביק אותם למרות שאינו חולה בקורונה, רן הפסיק לבקר אותם .רן בעצם חווה חרדה בריאותית קיצונית לגבי עצמו והדאגה להוריו היה בעצם דאגה תת מודעת לעצמו . הוא פחד שאם הוריו יחלו וימותו הוא יישאר לבד ואז מי ידאג לו? 

מריאור - מאסטרית NLP | מומחית לשחרור מחרדה
חייו של אדם עם חרדה בריאותית קיצונית יהיו קשים בכל מובן אפשרי. 

מה גורם לחרדה בריאותית?

רקע משפחתי ילדים אשר גדלו בצל מחלה של אחד מההורים או האחים יהפכו לדאגניים יותר לגבי בריאותם. יחששו שאולי גם הם עלולים לחלות. 

יפה (שם בדוי) גדלה עם אמא חולה. למרות שהיו לה עוד 3 אחים, היא  לא רק שהייתה היחידה שסעדה את אמה אלא יתרה מכך היא הפסיקה לימודים כדי שלא להשאיר את אמא שלה לבד. יפה הייתה "אמא ילדה" ובעצם פספסה את ילדותה. לימים יפה התחתנה ומהיום שהפכה בעצמה לאם התחילו חרדות. היא פחדה ממחלה קשה שתשאיר את ילדיה ללא אמא. יפה גדלה בלי תמיכת אם כי היא בעצמה נאלצה להיות אמא. היא לא רצתה שהילדים שלה יחוו את מה שהיא חוותה וזה גרם לה לרוץ לרופאים עם כל תסמין פיזיולוגי שחוותה, היא פחדה ממחלות. החרדה הבריאותית שלה עלתה מדרגה בתקופת הקורונה.  

פחד מאיבוד שליטה ותלות – אדם שלא יודע "לבקש " עזרה, ובתפיסת עולמו (שנוצרה בדרך כלל עקב נסיבות חיים), המשמעות של לבקש עזרה זה אומר "אני חלש, אני נזקק"  הצורך של אדם זה יכול לפתח אצלו הרבה פחדים וביניהם חרדה בריאותית. בעיקר ממחלות בהן הוא יאבד את  יכולת התפקוד ויאלץ להיעזר או להזדקק לאחרים.

מחלה כרונית – אדם עם רקע של מחלה כרונית כמו מחלת לב, כליות או אחר יפתח חרדה בריאותית ואצלו הפחד העיקרי יהיה ממוות.

מוות פתאומי של חבר או בן משפחה מוות פתאומי של חבר או בן משפחה יכול לטלטל את העולם הפנימי כמעט של כולנו ועם זאת רק חלק מאיתנו יפתח בהמשך חרדה בריאותית ויתחיל לדאוג לבריאות שלו באופן אובססיבי שמא זה יקרה גם לו.. הסיבה לכך שאותו אירוע ישפיע על אנשים שונים באופן שונה נעוצה בחוסן הנפשי ומבנה האישיות של אדם.

חוסר וודאות – חוסר וודאות הם מהטריגרים המשפיעים ביותר על התפתחות רוב סוגי החרדות. 

מגפות עולמיות- כל מגיפה ובעיקר מגיפות שיש בהן חוסר וודאות כמו הקורונה יכולות להיות לטריגר רציני לחרדה בריאותית. אם חרדה בריאותית היא חרדה כללית מכל מחלה קשה, כאן החרדה נחשבת לפוביה. פחד מדבר ספציפי, פחד לחלות בקורונה. אצל חלק מאיתנו הפחד לחלות בקורונה מעורר גם פחדים בריאותיים נוספים.

איך נראים החיים בצל החרדה הבריאותית?

חייו של אדם עם חרדה בריאותית קיצונית יהיו קשים בכל מובן אפשרי. 

  • הוא יאבד עניין בהנאות חיים – כי איך אפשר להנות כשהוא מוטרד מכאבי הבטן ובטוח שיש לו מחלה? 
  • הוא יפחד להישאר לבד – כי מי יציל אותו אם יקבל התקף לב?.
  • כל צלצול טלפון מהמרפאה תקפיץ אותו – כי בטח  מודיעים לו את בשורת האיוב.
  • יתקשה במערכות יחסים – כי לא כולם יאמינו לו ויבינו את הסבל שהוא חווה.
  • הוא ישנא את עצמו – על שאין לו שליטה על הפחדים האלה.

התסמינים אותם חווה אדם שיש לו חרדה חברתית  דומים לתסמינים של רוב סוגי החרדה והם יכולים להיות: דופק מהיר, כאבי ראש, סחרחורת, רעד, תעוקה נשימתית, תחושת מחנק, כאבי בטן, שלשולים, בחילות הקאות ועוז. חשוב לדעת ולהפנים שלא כל מי שחווה חרדה חווה את כל מכלול התסמינים שציינתי. 

איך להפסיק לפחד ממחלות?

מזמינה אתכם לבצע את שתי הפעולות הבאות שירגיעו את הפחד שלכם באופן מיידי

  1. בכל פעם שמציף אתכם פחד שמא יש לכם מחלה נוראית בגוף, קחו בלון ונפחו אותו בקצב הנשימות שלכם כשאתם לוקחים אוויר מהאף ונושפים לתוך הבלון את "שם המחלה" שאתם מפחדים שיש לכם בגוף. המשיכו לנשוף לתוך הבלון את הפחד המציף את גופכם. כשהבלון ממש מלא בפחד שיצא לכם מהגוף, צאו החוצה ושחררו את הבלון ושימו לב לכל הפחד שהיה בגופכם יוצא מתוך הבלון ומתפזר באוויר החופשי. חזרו הביתה כשאתם "נקיים" ורגועים לגמרי.
  2. בכל פעם שאתם חשים דקירה בחזה או כאב באיזה שהוא מקום בגוף הניחו לחמש דקות את שתי כפות ידיכם על המקום הכואב , שימו לב לכפות הידיים שנעשות חמימות יותר, תוכלו גם להרגיש את התחושה הנעימה והתומכת כאילו ואתם מרגיעים תינוק בוכה. 

מאחר וכל חרדה מקורה במחשבה עתידית מפחידה אותה קולט המוח כמציאות (כי המוח לא מבדיל בין מציאות לדמיון) התרגילים האלה יגרמו לכם להרגיש בהקלה מיידית מה שיעלה לכם את הביטחון ביכולת שלכם לשלוט על הכאב ולנטרל את הפחד.

לסיכום

חרדה בריאותית היא חרדה על הקיום הממשי של אדם, על הפחד לאבד צלם אנוש ולהיות תלוי באחרים או בכל עזרה אחרת. חרדה בריאותית היא פחד ממוות מסוף. חרדה בריאותית הורגת אותנו כל יום מחדש.

חברים אם תחשבו רגע שחרדה היא רק מחשבות עתידיות מפחידות. נכון, אין לנו שליטה על העתיד אבל יש לנו שליטה על המחשבות שלנו. יש לנו יכולת לשנות את המחשבות על כך ועוד אשמח לדבר אתכם.

הרבה בריאות

מריאור

לפרטים על התהליך הממוקד לשחרור מחרדה

תגיות קשורות

אהבתם? שתפו:

מריאור - מאסטרית NLP

מריאור - מאסטרית NLP

היי, אני מריאור ואני מאסטרית NLP דמיון מודרך ופסיכותרפיה הוליסטית, מנטורית למערכות יחסים ומומחית בטיפול בכל סוגי החרדות.

הניסיון הרב שרכשתי במהלך 31 השנים האחרונות, בהן פגשתי וטיפלתי במגוון אתגרים רגשיים והתנהגותיים, הוביל אותי לפתח את שיטת מריאור, שיטה בה בתהליך ממוקד בתמיכה אישית אני מצליחה להקל על מצבי לחץ חרדה פוביות וקונפליקטים אישיים וחברתיים.

מאמרים שיעניינו אותך

צרו קשר בוואטסאפ ואחזור אליכם לשיחת היכרות קצרה ללא עלות

אין מה להתבייש, אין סיבה לסבול. אני יכולה לעזור!

או השאירו פרטים ואצור קשר בהקדם

צרו קשר בוואטסאפ ואחזור אליכם לשיחת היכרות קצרה ללא עלות

אין מה להתבייש, אין סיבה לסבול. אני יכולה לעזור!

או השאירו פרטים ואצור קשר בהקדם