המאמרים של מריאור

מריאור תמונות לבלוג מאמרים (2)

פחד ממחויבות

אין זה סוד שפחד ממחויבות מתפרש מיד כפחד מזוגיות וליתר דיוק פחד להיכנס לקשר זוגי ו/או למסד את הקשר הזוגי הקיים. מאחר והמומחיות שלי היא שחרור מפחדים חרדות וחסמים רגשיים מעכבים, מצאתי לנכון להרחיב את הנושא ולהתייחס לפחד הזה לא רק בהיבט הזוגי אלא גם בהקשרים נוספים בחיינו בהם אנחנו פוחדים להתחייב.

אין לי ספק שהמאמר הזה יהיה רלוונטי להרבה מכם, ולפני שאתחיל רוצה להרגיע ולומר שאם אתם מאלה אשר פוחדים ממחויבות אתם לא לבד. פחד ממחויבות הינו מהפחדים הנפוצים  ביותר ואשר פוגשים כמעט את כולנו בתחומים שונים ובנסיבות שונות בחיינו.

פחד ממחויבות הוא מהפחדים השקטים שאין להם אמנם תסמינים פיסיולוגיים קשים כמו בפחד נהיגה או בפחד במה.  אבל זה פחד שמשבש את חיינו אפילו ברמת קבלת החלטות פשוטות יומיומיות. 

למה בעצם אנחנו פוחדים ממחויבות?

פחד ממחויבות נפוץ בקרב רבים ואצל כל אחד הסיבות תהיינה שונות ומגוונות עם זאת כל הסיבות נעוצות בחוויות שחווינו, באמונות שאימצנו לעצמנו עקב נסיבות חיים, בטראומות שחווינו  ובמה שלמדנו על מחויבות דרך המודל של הורינו.

הסיבות הנפוצות לפחד ממחויבות להיכנס למערכת יחסים זוגית ו/או למיסוד הקשר הזוגי

  • ניסיון או ניסיונות כושלים מהעבר – הימנעות מקשר- לא מוכן להיפגע שוב.
  • דימוי עצמי נמוך – אני עם חרדות, אני שמנה, אני מבוגרת מידיי, אני נכה, מי ירצה אותי.
  • מודל הזוגיות של ההורים – הורים שלא הסתדרו ביניהם, שהיו השפלות חוסר כבוד ואלימות, שהתגרשו. לא מוכן לעבור את הסבל הזה
  • אמונות מעכבות- זוגיות זה קשה, זוגיות זאת עבודה קשה, זוגיות זה כלא, אהבה תמיד מסתיימת, זוגיות זה אחריות. זוגיות זה פשרות, זה לאבד עצמאות. מה אני צריך את כל זה עדיף לי לבד

באילו עוד מקומות אחנו חווים פחד ממחויבות

הפחד ממחויבות פוגש אותנו בצמתים רבים החל מקושי בקבלת החלטות, מהצורך להיות אחראי, מהספק שאולי טעינו בבחירה ועוד. להלן כמה מקרים:

  • פחד ממחויבות פגש את נועה (שם בדוי ) בכל אירוע, מפגש או משימה שהתבקשה לאשר הגעה או ביצוע. היא העדיפה להתחמק בתירוץ כמו "לא יודעת זה תלוי איך ארגיש.." הפחד שלה היה על מה יגידו עליה אם תתחייב ויקרה לה משהו שלא יאפשר לה להכיע?  (נועה גדלה להורים קרייריסטיים שציפו ממנה להיות הכי טובה)
  • סימה (שם בדוי) פחדה להיכנס להריון, עבורה זאת הייתה מחויבות גדולה מידיי. הפחד שלה היה איך תסתדר לבד עם ילד למקרה שבעלה יעזוב אותה? (סימה חוותה טראומה כשאביה עזב את הבית).
  • אילן (שם בדוי) סבל מיחס משפיל במקום העבודה. הייתה לו הצעה מפתה במקום עבודה אחר.מצד. הפחד שלו ממחויבות מנע ממנו לעשות שינוי הוא נשאר באותו מקום עבודה למרות שסבל. אילן פחד להתחייב כי הוא לא האמין בעצמו. (אילן חווה התעללות פיסית ונפשית בילדותו)

עד כמה פחד ממחויבות מקשה עלינו?

מו שציינתי מדובר אמנם על "פחד שקט" אבל הוא מחלחל ומשבש תחומים רבים בחיינו להלן כמה מהקשיים הנפוצים:

  • חיי חברה משתבשים אנשים לא מבינים אותם
  • קושי להתברג בחברה
  • תקיעות חוסר מוטיבציה לפעול
  •  חוסר יכולת לראות ולנצל הזדמנויות 
  • לעיתים מתפתח לחרדה חברתית
  • בדידות עצב תסכול
  • דיכאון
מריאור פחד ממחויבות
הפחד ממחויבות פוגש אותנו בצמתים רבים

האם ואיך ניתן להשתחרר מפחד ממחויבות

בהחלט ניתן להשתחרר מפחד ממחויבות והצעד הראשון מתחיל בלרצות לשנות ובהחלטה לפנות אלי או לכל איש מקצוע שתבחרו ואשר שיוביל וילווה אתכם צעד אחר צעד בדרך לשחרור החסמים הרגשיים והמנטאליים שגרמו לכם לפחד ממחויבות. ברור לי שאחד מהקשיים של רובכם זה להגיע להחליט. אז כדי שיהיה לכם קל יותר להגיע להחלטה אני רוצה להתייחס לאחד מהכלים המשמעותיים ביותר שיוצרים שינוי ומרככים את הקושי.

כמו שציינתי למרות שאנשים שונים יפחדו ממחויבות בגלל סיבות שונות יש דבר אחד בסיסי שעוזר לכולם. והדבר הזה נקרא לינגואיסטיק פירוש המילה= שפה, דיבור, מילים. הוא הדיבור שלנו, חברים מילים משפיעות על החוויה ויוצרות מציאות.

מי שעובר אצלי תהליך מבין מיד שהשינוי האמיתי מתחיל בשינוי מילים ודיבור. (מוזמנים לקרוא על כך במאמר: "ניסיתי הכל ועדיין בחרדות – מתסכל"). כולכם יודעים שלמילים יש כח והן משפיעות עלינו מנטאלית ורגשית מה שלא כולם יודעים אולי זה שמילים משפיעות גם על החומר  בכלל ועל הגוף הפיסי בפרט. לצורך העניין מה שקורה בפחד ממחויבות, זה השימוש במילה: "מחויבות "שזה מ"חוייב" שזה "חייב". שימוש במילה "חייב" לאורך זמן יוצרת כיווץ בין התאים והרקמות בגוף, מקשה על הנשימה וגורמת לדריכות ומה שאנחנו חווים זה לחץ וחוסר שקט פנימי.. בהבט הרחב יותר המילה "חייב" יוצרת התנגדות כי "אני חייב" זה כאילו שמישהו מכריח אותי וזה לא משום שאני רוצה אלא משום שאני חייב. לא מה שאני קבעתי אלא זה משהו שאחרים קובעים עבורי החברה, הסטיגמות התרבות ועוד. אחרי הכל תחשבו רגע מי אוהב שיגידו לו מה לעשות ואיך? והנה לכם סיבה למה "לא בא לנו להתחייב"  

שינוי המילה "חייב" במילה "רוצה"

אחת מהדרכים שיכולות לעדן תחושת פחד היא לשנות את המילה חייב למילה רוצה. המילה "רוצה" מרחיבה ומאפשרת לגוף לחזור למצבו הטבעי. היא משדרת "חופש בחירה" אני רוצה משמע אני מחליט, אני בוחר, אני קובע ולא האחרים. אני מזמינה אתכם עכשיו למחוק מהלקסיקון שלכם את המילים "חייב" ו"מחויבות". במקום "אני חייב" אמרו "אני רוצה" ובמקום "מחויבות" אמרו "רצון" . אמרו "אני רוצה" גם אם אינכם רוצים חברים! אמרו "רוצה" בכל פעם שהאוטומט שלכם חוזר לחייב. המח קולט מילים ומגיב בהתאם חברים גם אתם לא מאמינים ולא באמת רוצים, המח קולט את המילה as is למח אין שיקול דעת והוא פשוט קולט מילים ומגיב.

הפחד ממחויבות זה משום שאתם חייבים! חייבים להחליט, חייבים זוגיות, חייבים להיות כמו שמצפים מכם, חייבים  לעבוד, חייבים לקחת אחריות, חייבים לעשות שינוי, חייבים כי ככה זה ועוד ועוד. אז לא חברים. מרגע זה אתם רוצים או לא רוצים מרגע זה אתם קובעים מה כמה איך ומתי. המח שלכם קולט מילים ואתם הולכים לשלוט עליו ולשלוט על חייכם. כאשר תשנו ל"רוצה" לא רק שיעלם הפחד אלא יותר מכך יהיה לכם קל ונעים לבצע או ליישם את הדבר המפחיד השנוא והמעצבן ביותר באופן רגוע ואפילו מהנה יותר.

לפרטים על התהליך הממוקד לשחרור מחרדה

אהבתם? שתפו:

מריאור - מאסטרית NLP

מריאור - מאסטרית NLP

היי, אני מריאור ואני מאסטרית NLP דמיון מודרך ופסיכותרפיה הוליסטית, מנטורית למערכות יחסים ומומחית בטיפול בכל סוגי החרדות.

הניסיון הרב שרכשתי במהלך 31 השנים האחרונות, בהן פגשתי וטיפלתי במגוון אתגרים רגשיים והתנהגותיים, הוביל אותי לפתח את שיטת מריאור, שיטה בה בתהליך ממוקד בתמיכה אישית אני מצליחה להקל על מצבי לחץ חרדה פוביות וקונפליקטים אישיים וחברתיים.

מאמרים שיעניינו אותך

צרו קשר בוואטסאפ ואחזור אליכם לשיחת היכרות קצרה ללא עלות

אין מה להתבייש, אין סיבה לסבול. אני יכולה לעזור!

או השאירו פרטים ואצור קשר בהקדם

צרו קשר בוואטסאפ ואחזור אליכם לשיחת היכרות קצרה ללא עלות

אין מה להתבייש, אין סיבה לסבול. אני יכולה לעזור!

או השאירו פרטים ואצור קשר בהקדם